Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.

Πρόκληση από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. η αφαίρεση του Μακεδονικού Αγώνα από την ύλη των Εσπερινών ΓΕΛ

Δημοσιευμένο στις 12 Δεκέμβριος 2018

 

 melas

 

12/12/2018

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 


Πρόκληση ο χαρακτηρισμός ως εκπαιδευτικά ακατάλληλων των απογόνων των Μακεδονομάχων

 

 

 

Ερώτηση για την προκλητική και ανεπίτρεπτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει από την ύλη των Εσπερινών ΓΕΛ ενότητες, που αφορούν στον Μακεδονικό Αγώνα κατέθεσε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή.

 

Η κυρία Αραμπατζή χαρακτηρίζει προσχηματική και παιδαριώδη τη δικαιολογία του Υπουργείου «για να μην κουραστούν οι μαθητές». Πολύ περισσότερο στηλιτεύει το γεγονός ότι την ώρα, που γειτονικοί λαοί αντιδρούν στις προκλήσεις του κ. Ζάεφ για «μακεδονική γλώσσα» και για «Μακεδονία του Αιγαίου», η Κυβέρνηση άλαλη θέτει από πάνω και εκτός ύλης ενότητες, που αναφέρονται στον μεγαλειώδη αγώνα των ηρώων, που πολέμησαν για τα ιερά χώματα της Μακεδονίας μας.

 

Σχετικά, δε, με τις διευκρινίσεις του Υπουργείου, πως η περικοπή αφορά μόνο το 1,8% των Εσπερινών ΓΕΛ, έναντι 97,2% των Ημερήσιων, η Σερραία βουλευτής επισημαίνει πως οι εξηγήσεις αυτές όχι μόνο δεν αποκαθιστούν το ατόπημα, αλλά επιπλέον εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσο το Υπουργείο θεωρεί ήσσονος σημασίας την εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών, που φοιτούν στα 74 Εσπερινά ΓΕΛ, που επηρεάζονται από την εν λόγω απόφαση.

 

Τέλος η βουλευτής Σερρών επισημαίνει την ιδεολογική σύνδεση, που έχει η απόφαση αυτή με την πρωτάκουστη και απαράδεκτη άρνηση του Υπουργείου να επιτρέψει σε απογόνους Μακεδονομάχων να λάβουν μέρος σε σχολική γιορτή αφιερωμένη στον Μακεδονικό Αγώνα, κρίνοντάς τους ως εκπαιδευτικά ακατάλληλους.

 

Κατόπιν τούτων ζητά από τον κ. Υπουργό να επαναφέρει στην ύλη των Εσπερινών ΓΕΛ τις ενότητες για τον Μακεδονικό Αγώνα που αφαιρέθηκαν, όπως και εξηγήσεις για την άρνηση στους απόγονους των Μακεδονομάχων να συμμετάσχουν σε σχολική γιορτή, ως εκπαιδευτικά ακατάλληλοι.

 

 

Αναλυτικά, η Ερώτηση έχει ως εξής:

 

 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

 

Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

11/12/2018

 

Προς

Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

 

 

Θέμα: «Σάλος από την περικοπή διδακτέας ύλης για τον Μακεδονικό Αγώνα – Εκπαιδευτικά ακατάλληλοι οι απόγονοι των Μακεδονομάχων για το ΥΠ.Π.Ε.Θ.»

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφασή σας να αφαιρέσετε το κεφάλαιο για τον Μακεδονικό Αγώνα από την ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου των Εσπερινών ΓΕΛ, ενώ η προσχηματική, παιδαριώδης δικαιολογία «για να μην κουραστούν οι μαθητές» εξόργισε ακόμη περισσότερο και πρόσβαλε το πατριωτικό αίσθημα των πολιτών.

 

Την ώρα, που γειτονικοί λαοί αντιδρούν περισσότερο από τα επίσημα χείλη της Κυβέρνησής σας, στις προκλήσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, ο οποίος ανερυθρίαστα μιλά για «μακεδονική γλώσσα» και περί «Μακεδονίας του Αιγαίου» με την ανοχή της δικής σας Κυβέρνησης, εσείς αφαιρείτε από την ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου των Εσπερινών ΓΕΛ ενότητες, που αφορούν στον μεγαλειώδη αγώνα των ηρώων, που πολέμησαν για τα ιερά χώματα της Μακεδονίας μας.

 

Η δε, κατόπιν εορτής, αιτιολόγησή σας ότι η διδακτέα ύλη, που αφορά στον Παύλο Μελά, τον Γερμανό Καραβαγγέλη και τον Ίωνα Δραγούμη περικόπτεται για να μην κουραστούν, δήθεν, οι μαθητές από τις επαναλήψεις (διότι την διδάχθηκαν στη Γ’ Γυμνασίου) όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά επιτείνει την αναστάτωση στην κοινωνία τα τελευταία 24ωρα.

 

Όσον αφορά στις διευκρινίσεις του Υπουργείου σας πως η περικοπή της ύλης αφορά μόνο σε ποσοστό της τάξης του 1,8% των Εσπερινών Σχολείων, έναντι 97,2% των Ημερησίων, που συνεχίζουν να διδάσκονται τις εν λόγω ενότητες, όχι μόνο δεν αποκαθιστά το ατόπημα, αλλά εγείρει και ερωτήματα κατά πόσο θεωρείτε μάλλον ήσσονος σημασίας την εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών στα 74 σχολεία που επηρεάζονται από την απόφαση.

 

Και βέβαια, αυτή η απόφασή σας δεν μπορεί να μην διασυνδέεται ιδεολογικά με την πρωτάκουστη και απαράδεκτη άρνηση του Υπουργείου σας να επιτρέψει σε απογόνους Μακεδονομάχων να λάβουν μέρος σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου του Μακεδονικού Αγώνα τον περασμένο Οκτώβριο, στο 3ο Γυμνάσιο Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, κρίνοντας την παρουσία τους εκπαιδευτικά ακατάλληλη.

 

Κατόπιν τούτων και επειδή:

 

Η Ιστορία, οι Παραδόσεις, ο σεβασμός στους εκπροσώπους του Πολιτισμού , των ιστορικών ηθών και εθίμων είναι αδιαπραγμάτευτα και υπερβαίνουν τις ανιστόρητες ιδεολογικές εμμονές σας πολύ περισσότερο τις επιζήμιες εθνικά πολιτικές σας, όπως η ντροπιαστική Συμφωνία των Πρεσπών

 

 

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

 

  1. Σκοπεύετε να επαναφέρετε τις ενότητες, που αφορούν στον Μακεδονικό Αγώνα στη διδακτέα ύλη των Εσπερινών ΓΕΛ αποκαθιστώντας την απαράδεκτη απόφασή σας;

 

  1. Θα εξηγήσετε την άρνησή σας να συμμετάσχουν σε σχολική γιορτή με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα απόγονοι Μακεδονομάχων και γιατί δεν τους κρίνετε εκπαιδευτικά κατάλληλους;

 

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

 

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

 

FacebookTwitterYoutubeBlogger
Design by WebConstruction