Choose the best hosting by reading users web host reviews. Get the best joomla host online.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

ArampatziFroutaΘα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα «Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία» για το σχολικό έτος 2012-2013, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, που απάντησε στην από 26-09-2012 σχετική ερώτηση της Βουλευτού κ. Φωτεινής Αραμπατζή.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία του Νομού Σερρών καθώς και στις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Αν.Μακεδονίας και Θράκης, Δυτ . Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Δυτ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Να θυμίσουμε ότι η Βουλευτής επισήμανε με την ερώτησή της στους αρμόδιους Υπουργούς την ανάγκη υλοποίησης του σχετικού Προγράμματος το οποίο για το μεν σχολικό έτος 2011- 2012 είχε ματαιωθεί, για το δε 2012 – 2013 στις 13-09-12 βρισκόταν ακόμη στην κατάθεση των προσφορών.
Η κ. Αραμπατζή τόνισε τη σπουδαιότητα του Προγράμματος καθώς το εν λόγω Σχέδιο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των επισιτιστικών προβλημάτων που δυστυχώς παρατηρούνται σε έναν ευρύ αριθμό σχολείων, θα ενισχύσει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών ειδικά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ενώ επιπλέον θα ενθαρρύνει τις καλές διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Το ακριβές κείμενο της απάντησης έχει ως εξής :
Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 2183/26-9-2012, την οποία κατέθεσε η Βουλευτής κ. Φωτεινή Αραμπατζή με θέμα «το σχέδιο προώθηση της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία», και στα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Α) Για το σχολικό έτος 2012 -2013, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμ. 2969/80478/20-7-2012 των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχοντας υπόψη την ΚΥΑ με αριθμ.726/17829/14-2-2012 (ΦΕΚ610Β/2012) που αφορά στον «Καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 1234/07 του Συμβουλίου και 288/2009 της Επιτροπής, σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία για το σχολικό έτος 2012-2013», το «Σχέδιο Προώθησης της Κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία» θα υλοποιηθεί κατά το σχολικό έτος 2012-2013 στα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία των Περιφερειών Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
Στις παραπάνω Περιφερειακές Δ/νσεις και Περιφερειακές Ενότητες, φοιτούν συνολικά 364.665 μαθητές σε 3.522 σχολικές μονάδες.
Β) Το ΥΠΑΙΘΠΑ συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας για τον καθορισμό των προϊόντων προς πώληση στα σχολικά κυλικεία.
Γ) Όσον αφορά την πρόληψη και προαγωγή της Υγείας των μαθητών/τριων , το ΥΠΑΙΘΠΑ υλοποιεί προγράμματα Αγωγής Υγείας στα σχολεία, με έμφαση σε έναν από τους βασικούς άξονες, ο οποίος αποτελεί και τη θεματολογία κορμού: « Κατανάλωση και υγεία». Ο άξονας αυτός , αναλύεται στους εξής υποάξονες: «Διατροφή και διατροφικές συνήθειες, Παχυσαρκία, Καρδιαγγειακά νοσήματα, Στοματική Υγιεινή, Γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».
Για την πραγματοποίηση των προαναφερθέντων προγραμμάτων έχει παραχθεί, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, κατάλληλο υποστηρικτικό υλικό από το ΥΠΑΙΘΠΑ, που έχει διανεμηθεί στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, όπως:
-« Διατροφή – Διατροφικές Συνήθειες», από το Πανεπιστήμιο Κρήτης- Τομέας Ιατρικής σε 10.000 εγχειρίδια και 2.000 cd-rom για τα ηλικιακά επίπεδα 11-14 (Γυμνάσια) και 15-18(Λύκεια) ετών.
-«Αλκοόλ και Υγεία» της Συστέμα Πληροφορική, σε 850 cd-rom για το ηλικιακό επίπεδο 11-14 ετών.
Επιπλέον, δημιουργήθηκε από το ΥΠΑΙΘΠΑ, εκπαιδευτικό υλικό για την Α/θμια Εκπαίδευση με θέμα : « Διατροφή- Διατροφικές συνήθειες», το οποίο έχει εγκριθεί και έχει αποσταλεί στα σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης της Χώρας.
Τα προγράμματα Αγωγής του Καταναλωτή που υλοποιούνται στα σχολεία αποσκοπούν στο να ενθαρρύνουν τους μαθητές/τριες να κατανοήσουν την κατανάλωση , ως οικονομικό φαινόμενο και ως κοινωνική και πολιτισμική δραστηριότητα και να τους κάνει ικανούς να σκέφτονται, να λειτουργούν και να δρουν ατομικά και συλλογικά , στα πλαίσια μιας κριτικής, ορθολογικής και υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς για τη διασφάλιση της υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος της αειφόρου ανάπτυξης και της αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής.
Τέλος, κάθε σχολ. έτος το 40% περίπου του συνόλου των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στην Α/θμια & Β/θμια Εκπαίδευση αφορούν στη θεματολογία της Διατροφής.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Νέας Ζίχνης

DOY ZIXNHΤην αναγκαιότητα συνέχισης της λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Νέας Ζίχνης έθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με Ερώτηση που κατέθεσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 στη Βουλή, η Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή.
Η ανακίνηση του θέματος έγινε με γνώμονα την εξυπηρέτηση των κατοίκων των Δήμων της Νέας Ζίχνης, της Αμφίπολης αλλά και δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Εμμανουήλ Παπά, λαμβάνοντας υπ’όψιν ωστόσο, δεδομένης της παρούσας δημοσιονομικής συγκυρίας, τη λελογισμένη επιβάρυνση που θα έχει η λειτουργία της για την κρατική μηχανή.
Σημειώνεται ότι η Δ.Ο.Υ Νέας Ζίχνης στεγάζεται σε κτήριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα. Το δεδομένο αυτό επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας της ακόμα και αν διοικητικά συγχωνευτεί με την Α’ Δ.Ο.Υ Σερρών και συνυπολογίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών θα αναγκαστούν να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για την εξυπηρέτησή τους, επωμιζόμενοι επιπλέον έξοδα μετακίνησης σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κρίνεται λογική η συνέχιση της εν λόγω Δ.Ο.Υ.
Το ακριβές κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Η Δ.Ο.Υ. Νέας Ζίχνης στεγάζεται σε κτήριο ιδιοκτησίας του Δημοσίου με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα. Το διώροφο κτήριο μοιράζονται η Δ.Ο.Υ. , το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και το Ειρηνοδικείο, με αποτέλεσμα να επιμερίζεται το κόστος των λειτουργικών εξόδων. Ο προϋπολογισμός μάλιστα για το 2012, όπως έχει δημοσιευτεί στη Διαύγεια, με τη θέρμανση και άλλα έξοδα ανέρχεται στο ποσό των 5.129 ευρώ.
Η Δ.Ο.Υ. εξυπηρετεί περίπου 40.000 κατοίκους της επαρχίας Φυλλίδας , περιοχή αγροτική, με πληθυσμό αποτελούμενο κυρίως από ηλικιωμένους. Οι Δήμοι που εξυπηρετούνται είναι αυτοί της Νέας Ζίχνης , της Αμφίπολης και αριθμός δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Εμμανουήλ Παπά. Συνολικά οι δήμοι αυτοί αριθμούν πάνω από τριάντα δημοτικά διαμερίσματα, ακριτικά τα περισσότερα , απομακρυσμένα από την πόλη των Σερρών.
Στην περίπτωση κλεισίματος της εν λόγω ΔΟΥ και συγχώνευση της στην Α’ ΔΟΥ Σερρών οι κάτοικοι, που στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν αποστάσεις μεγαλύτερες των 60 χιλιομέτρων προκειμένου να εξυπηρετηθούν.
Μάλιστα λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι σε πολλά σημεία το οδικό δίκτυο είναι προβληματικό και πολλές φορές επικίνδυνο, η πρόσβασή τους στην πόλη των Σερρών καθίσταται δυσκολότερη.
Με δεδομένο ότι το κτήριο που στεγάζεται η Δ.Ο.Υ. Ν. Ζίχνης είναι ιδιόκτητο και υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν μεταστεγάζονται εφορίες που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια (παράδειγμα η εφορία Χολαργού), ότι οι ακρίτες κάτοικοι των παραπάνω περιοχών θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να έρθουν στην πόλη των Σερρών, χάνοντας εργατοώρες ενώ παράλληλα θα αναγκάζονται να μπαίνουν σε έξοδα μετακίνησης δυσβάσταχτα για τα ήδη πενιχρά οικονομικά τους,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ :
1. Θα συνεχίσει τη λειτουργία της η Δ.Ο.Υ. Νέας Ζίχνης στο ιδιόκτητο κτήριο όπου στεγάζεται, ακόμη και αν διοικητικά συγχωνευθεί με την Α΄ Δ.Ο.Υ. Σερρών;
2. Πως θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των απομακρυσμένων δημοτικών διαμερισμάτων της ευρύτερης περιοχής της Φυλλίδας;»FacebookTwitterYoutubeBlogger
Design by WebConstruction